I knit, therefore I exist.                                      Home   Patterns   Blog

söndag 13 februari 2011

Vårtecken

Ni vet väl att det är vår nu? Att det inte syns än, och att det är snö ute just idag är bara en petitess, enligt varje sann trädgårdsentusiast börjar våren på nyårsdagen. Frökataloger skall läsas, växthusritningar skall ritas, nya trädgårdsland skall grävas...

Vad  har då detta med stickning att göra? Jo, eftersom det inte går att vänta tills det blivit mänsklig temperatur ute, måste värmande plagg bäras. Och jag har äntligen blivit klar med ett av de mest förträffliga.

MAMELUCKER!

Stilenliga med fyrtiotalets stickade underkläder. Elegant grå. Och, vågar jag säga det – CASHMERE.
Ja, inte 100%, men ett loppisfyndat garn med 50% cashmere, och en tunn tråd från en återvunnen merinotröja. MJUUUKT. Och förhoppningsvis varmt när jag ligger på knä i rabatten och rensar, med ändan uppstickande som vindfång för kyliga vårvindar.

Ribbstickad midja med hålrad för gummiband eller sidenband, beroende på om den praktiska eller flärdfulla sidan får ta över. Eller varför inte båda?

Ordentliga ökningar för god passform baktill, rumpan måste ju få plats.

Ribbad gren för smidighet.

Alltigenom elegant, eller hur?

Nackdelarna då? Ja, jag kan berätta att cashmere töjer sig något otroligt. Jag stickade dem på gränsen till för små/tighta, och efter blockning var de inte bara släta och fina, de var också ett par storlekar större. Nu tänkte jag ha dessa under jeans, så det gör inte så mycket, men skulle jag vilja ha lite värme under en kjol, så är jag rädd att de skulle kasa ner!

Så det blir inget mönster skrivet just nu för dessa. Jag tror att jag (någon gång i en avlägsen framtid) skall prova att sticka om dem i ett mer formfast garn. Ett linne till hade ju inte heller varit fel. Jag är frusen!

6 kommentarer:

 1. Dom är så fiiiina!!! Tror du inte att de sitter uppe under en kjol om man drar åt sidenbandet lite i midjan?

  SvaraRadera
 2. Oh nu får jag äntligen se dem ni pratade om i lördags!!Du är kunnig du!!Vad tråkigt att de töjde sej men nu vet du det när du ska sticka dej ett nytt par! KLART du måste ha ett par vita under en vit tunn kjol så man kan skönja dessa vackra mamelucker!Länge leve vårat kulturarv som vi förvaltar!HAHA!!Åsa

  SvaraRadera
 3. Finns det mönster till dessa någonstans ?

  SvaraRadera
 4. Tyvärr finns det inget mönster än. Jag har inte stickat om dem, får skylla på att alla mönster till tidningar tagit sådan tid. Jag har fortfarande ambitionen, men vågar inte lova något.

  SvaraRadera
 5. Jätte, jätte,jättefina mamelucker!!! Skulle verkligen vilja ha mönstret.

  Varma hälsningar Karin

  SvaraRadera
 6. Så fina!
  Tänker börja sticka några nu och letar mönster men hittar jag inget mönster får jag göra ett eget efter bilder på de jag tycker ser bra ut.
  Så räkna med att jag tar lite inspiration från dina

  SvaraRadera